top of page
Sök
  • Skribentens bildSofie, Bergensjös MCO

Frågor och funderingar från er följare.

Detta är ett inlägg som kommer att uppdateras regelbundet!

Bilden är framtagen med AI


Istället för att göra en hemsida som matar massvis med information så har jag samlat det här till de som eventuellt väntar en kattunge från oss eller som kanske går i planerna. Jag får många frågor och funderingar och tanken är att fylla på detta inlägg efterhand som det dyker upp just frågor och funderingar.


Vill gärna stå med på er intresselista för en kattunge.

Detta dyker nog upp mest i era mail och jag är så glad att jag har löst just denna fråga på ett väldigt smidigt sätt! Det är många som frågar om en kattunge och jag är verkligen så glad för det. Jag har inte kattungar alltid och då förstår jag att man gärna vill ställa sig på kö. För att göra det enkelt och rättvist för alla så kan man registrera sin mail här --> https://www.bergensjos.com/joina-oss och på så vis missar man inga uppdateringar eller när vi får kattungar. Jag la ner väldigt mycket tid innan att återkoppla till spekulanter men är man väldigt sugen på kattunge så kan man hitta på annat håll, fullt förståeligt men jag kände att den tid jag lägger ner lägger jag gärna på annat, i all välmening.


Vad ska jag köpa för mat?

Våra katter får idag Monster torrfoder och även i blötfoder, vi stöttar upp även lite med Latz. Fördelen med monster är att där är många olika varianter att välja på. Vi kör på Grain Free kattunge samt även Orginal Big Cat. Katterna har fantastiska pälsar och är i väldigt fin kondition.


Vilken försäkring ska jag välja?

Vi använder Folksam till alla våra katter. De har försäkring att täcka upp till 120k vilket är fantastiskt. De har även tandförsäkring och medicin. Vi är väldigt nöjda med Folksam och alla våra köpare erbjuds också att ta över den försäkring vi har tecknat. Vill man ändå byta försäkring så rekommenderar vi att man tecknar en ny försäkring som börjar gälla några dagar innan flytt så där inte blir några glapp på dagarna.


Vad ska vi använda för borste?

Vi använder sällan borste man blir lätt lurad att pälsen är borstad och sen färdigt. Ullen släpper under täckhåren och det är den som tovar sig. Borsten tar endast täckhåren och inte ullen. Därför behövs en bra kam som tar på djupet så man får bort ullen därefter så kan man använda en borste/karda. En karda ska vara mjuk och gärna med "gummiploppar". Kommer trots allt tovorna och det blir svårt att klippa så tycker jag biltemas päls trimmer är fantastisk!


Vi jobbar i skift, ibland kan det bli längre dagar ensam fungerar det?

Jobbar gör vi alla mer eller mindre och på olika tider, det ska inte bli ett hinder att man vill skaffa sällskap och vi ser hellre lösningar än problem. Många vill ha hund men blir förälskad i Maine coon då de kan liknas hund och fungerar bättre med lite längre arbetsdagar. Så svar på fråga så tycker jag att om man jobbar mycket så kan man se på möjlighet att man har två katter. Annars så kanske man har möjlighet att första tiden åka hem på lunchen och tittar till sin kattunge/vuxna katt så att allt är bra. Mycket aktivering innan man ska jobba och kanske får vara beredd på att katten vill ha lite extra uppmärksamhet när man kommer hem. Jag tycker inte att jobb ska bli ett hinder.


Vi bor på en stor gård och tanken är att kattungen ska få gå ute, är det OK?

Jag är inte emot att ha katter ute på fri fot dock så vill jag verkligen att man planerar detta noga. Kastration är i mina ögon nödvändigt innan utevistelse. Att se över sin omgivning också för stora vägar och andra faror är också ett måste. jag har kommit fram till att det är bättre att vara öppen mellan parterna om hur man vill ha det och hur planen är. Jag vill heller inte sitta och säga vad man får och inte får göra med en katt man köper och där jag själv kan känna mig lurad om att "nej vi tänker inte släppa ut vår katt" och sen får man ändå reda på att katten går ute. Nej, jag tänker att det är ett val du gör som köpare och jag kan heller inte tro att köper man en katt för dessa belopp så tänker man också igenom just denna fråga också. Flummigt svar men jag tror min poäng kommer fram!


Går det bra som ensamkatt eller rekommenderar du syskonpar?

Båda delar har sina för och nackdelar. Jag brukar rekommendera att man köper en katt först och sen väntar ett par månader för att sen utöka med en till. Fördelen med detta är att den första kattungen kan präglas mycket av familjen. Ett syskonpar hittar varandra och på så vis skapar de en stark relation också. Sen kan det vara ett syskonpar från en kull som är väldigt utåt som har en stark relation till oss i vår familj också. Jag tror det är bäst att utvärdera kullen och se vad som blir bäst just då.


Vad kostar en kattunge?

En fråga som också är väldigt vanlig. Det varierar lite och jag anpassar mig lite till i snitt vad priserna ligger på här i Sverige. Alltså varierar priserna allt mellan 14000-18000:-. I priset har vi även en återbetalning av en del av kastrationen mot uppvisdande av kvitto innan sex månaders ålder. Våra kattungar säljes helt enligt Sverak och jordbruksverkets lagar. Våra kattungar är från hälsotestade föräldradjur samt flyttar alltid stambokförd i Sverak. Vi är även noga med regelbundna parasittester för våra katter.


När får kattungen flytta?

Våra kattungar flyttar vid 12 veckors ålder, i vissa fall vid 15 veckor om de ska flytta utomlands för då ska de även rabiesvaccinernas. Det kom en ny lag om att kattungar ska vara 14 veckor innan leverans men i Sveraks avtal så kan en frisk, pigg kattunge med veterinärens godkännande och besiktning få flytta vid 12 veckor om kattungen är redo.


När får man hälsa på?

Vi tar tidigast emot besök vid 8 veckors ålder när de fått sin första vaccination.


Är det även med stamtavla?

Alla våra kattungar är stambokförda i Sverak alltså flyttar de med en stamtavla utfärdat av Sverak.


Vad är hälsotester?

Hälsotester är tester som görs på våra avelskatter innan avel. Det dem genomgår är ett ultraljud av deras hjärta då letar man efter en hjärtsjukdom som heter HCM. Katterna får även en kort sedering för att få höfterna röntgade för att se så katten inte har höftledsdysplasi. DNA tester görs också i vissa fall där man utesluter SMA, PK-Def samt HCM genen. Här finns väldigt mycket att läsa om och har valt att göra ett eget blogginlägg om detta.


Är blötmat bra, vilken ska man i så fall välja?

Blötmat/Våtfoder är absolut bra, vätska är bra. Jag brukar dock välja våtfoder med lägre kaloriinnehåll. Våra katter äter våtfoder från monster samt Latz.


Kan man vänja kattungen att gå i sele?

Det går hur bra som helst, utevistelse i sele är perfekt för att de ska få stimulera sina sinne så gott det går. Jag uppskattar att man vill ge det ett försök och rekommenderar även sele från Tre Ponti, supersmidiga och något som också katten snabbt lär sig att gå i.


Har du någon äldre katt för omplacering?

Om vi har äldre katter för omplacering så kommer vi mest troligt uppdatera det på våra sociala medier och eller via vårt nyhetsmail som vi skickar ut när något berör vårt katteri. Registrera gärna mailen här så missar ni inget! https://www.bergensjos.com/joina-oss


Vi hade tänkt oss en hane, men kan absolut tänka oss en hona men har hört att de är lite mer egna, stämmer det?

Jag upplever att honorna nog är lite roligare, nu har vi fler honor än hanar hemma men jag tycker tjejerna är påhittiga. Jag hade nog sagt att en av varje är det bästa! Har du en kattunge från oss sen tidigare så har du också förtur i kullen!


Är jag besvärlig om vi får ha önskemål på färg?

Som köpare ska man absolut få ha önskemål om färg dock tycker jag att man ska vara öppen för om en kattunge kanske väljer just er men som kanske inte va den färgen ni tänkte på. Djuren känner av mer än vad vi någonsin kommer att förstå!


Såg att ni kastrerade katter tidigt men gör inte det längre, varför?

Jag har varit kluven i denna fråga vad är rätt och vad är fel. Nu har jag jobbat så länge inom djurvården och fått ventilera tankarna med många veterinärer och där är ingen veterinär som är positiv till att lägga en tolv veckors kattunge i narkos då rekommendationen är vid 6 månaders ålder. Jag har valt att gå tillbaka till det som rekommenderas och istället betala tillbaka mina köpare en del av kastrationspriset.


Vad använder ni för strö till kattlådan?

Våra katter går på PeeWee, träpellets. Med antalet katter vi har vid jämna mellanrum så är inte sand hållbart överhuvudtaget. Dock så forskade jag även en hel del på kattsand i ett skolprojekt och kom fram till att det är en väldigt stor miljöbov och därför har även valet blivit enkelt för oss. Vid extremt få gånger så blir det sand för katter som flyttar hit men vänjs över till PeeWee. Luktfritt, dammfritt, ekonomiskt och miljövänligt!


Ska man borsta tänderna?

JA! Detta är såååå viktigt. Maine coonen med fler raser har tyvärr lite problem med sitt tandkött vid tandbytet och det blir lätt inflammerat. Vid köp av kattunge från oss så har jag en lång genomgång angående tänderna och hur jag önskar att sköts framöver.


Är intresserad av avel, säljer du katt till avel?

Vi säljer till avel och jag är tacksam om man är öppen med dessa frågor redan från början. Ett mer utförligt svar finns på hemsidan "till köpare"


Vi bor långt bort och har svårt att hälsa på, går det att lösa ändå?

Absolut! Videosamtal är hur bra som helst. Där hoppas jag att ni kan lita på mig om vilken kattunge som eventuellt passar er familj bäst. Vi bor även väldigt nära tågstation, busstation samt ängelholms flygplats så vi har möjlighet att hämta upp er vid besök/hämtning.


Hur gör vi enklast om vi ska åka bort ett par dagar?

Jag tycker det bästa är om man kan hitta någon som kan bo hemma hos er de dagar ni är borta, om inte så kanske någon kan titta till er katt/katter två gånger/dag. Sista alternativet är att hitta ett katthotell/pensionat.


Vad är parasit tester?

Parasit test är ett avföringsprov som vi tar på våra katter regelbundet för att ha kontroll så att vi inte får in parasiter i vår uppfödning, detta är tyvärr något som blir vanligare och vanligare. De parasiter vi främst är oroliga för är giardia men det finns även tritrichomonas och cryptosporidium också. Alla våra nya katter sitter i minst 21 dagars karantän innan de testas för att sen ansluta sig till våra andra katter vid fritt prov. Det är väldigt enkelt att testa sina egna katter genom denna remissen från SVA Paket: Tritrichomonas, Giardia, Cryptosporidium https://www.sva.se/media/hqqoykfj/sva25616-12.pdf


När är kattungen flyttklar?

Enklast och snabbast svar är från det att den är född och tolv veckor fram i anslutning till framförliggande helg.



94 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page