top of page
Sök
  • Skribentens bildSofie, Bergensjös MCO

Tankar kring Giardia

På sista tiden så märker jag att mitt tidigare blogginlägg ökar markant i antal läsningar...


"Jag har också stött på giardia både hos inköpta katter men även där uppfödare och köpare har kontaktat mig för råd och tankar kring giardia. Sedan det inlägget skrevs har det gått ett par år och jag har blivit av med giardia på olika sätt, vilket är anledningen till att jag återigen delar mina tankar öppet. Det finns inget som är rätt eller fel. Jag anser inte att det känns rätt att ha giardia hos sina katter då det är en parasit som inte hör hemma i deras mag- och tarmsystem. Den kan på lång sikt påverka katter som visar symptom och utarma våra älskade fyrfotade. Detta står jag fast vid. Jag är medveten om att det finns andra som anser att det inte är en sjukdom och att katterna därför inte är sjuka heller. Jag blir glad varje gång jag får hjälpa till att ventilera tankarna tillsammans med dem som skriver till mig, då vet jag att man vill bli av med "möget" ^^.


Såååå... vad har jag kommit fram till?


Jag har som sagt haft katter med giardia och återigen ser vi olika på det. Jag har testat mig fram, jag har testat att behandla på olika sätt, bad eller inte bad?, städa?, sanera? Vi som har brottats med det vet vad det kan innebära och även om man har gjort allt så ser man att efter avslutad behandling så kommer en dålig kattmage sakta tillbaka igen och det visar sig positivt vid nytt test. Jag hade ett fall där jag gjorde precis allt. Jag behandlade med rekommenderad dos av axilur i 21 dagar, jag städade, sanerade, bytte vatten två gånger om dagen, serverade mat, tog bort matskålen, städade kattlådan flera gånger under perioden, bytte kattlåda, enbart en filt som byttes varje dag, pappklös, torkade alla ytor med virkon, klorin, såpa, badade med klorhexedinshampo, klippte klor, torkade öronen. Till slut bytte jag även miljö till nytt hem... det tog ca 8 dagar tills katten var positiv igen. Detta fick mig att fundera på om en återsmitta är helt omöjlig, så lång behandling och ett byte av hem.


Nästa behandlingsplan för den katten blev en något högre dos av axilur, två gånger om dagen och sedan gick vi över till flagyl som jag fick utskrivet av veterinär doserna fick också avrundas uppåt då det inte utgör någon fara för den som behandlas. Så denna gång gjordes samma process igen, miljöbyte ännu en gång för att vara på säkra sidan och sedan inväntades nya tester. Denna gången blev magen inte dålig och katten är fri från giardia.


När jag ser tillbaka på detta känner jag att det kan vara helt omöjligt att det var en återsmitta i miljön som orsakade andra behandlingsplanen. Doserna blev något högre och behandling två gånger om dagen. När vi läser om giardia så är det cystorna som är tåliga, de är dem som överlever hårda miljöer.


Vid ett annat tillfälle blev jag kontaktad och förklarade att jag tycker man ska behandla två gånger om dagen och gärna använda axilur i kombination med flagyl. Katten bodde ensam men denna ägare hade svårt med städning och sanering. Jag tyckte ändå att det var värt att testa behandla och då under en längre tid och två gånger om dagen. Mycket väl så var katten negativ efter detta. Alltså har katten blivit fri med enbart behandling och vardaglig städning samt nytt vatten varje dag. Inget bad, ingen stor sanering, inget totalt byte av lådströ varje gång o.s.v.


Klart man blir fundersam... en annan städar som en galning och behandlar med dos enligt exakt vikt men får ändå ett positivt besked. Så jag kan inte låta bli att fundera på om det faktiskt är så att cystorna klarar sig i magen om dosen ligger på gränsen? Samt när behandling sker en gång om dagen?


Jag följer även en väldigt bra grupp på FB och har läst många inlägg. Då många faktiskt blir av med det är när man byter till "starkare" behandling. Jag vill inte säga att man ska sluta städa då det självklart är viktigt utan det jag landar i är om man behandlar med för möjligtvis låg dos eller på gränsen så kanske det faktiskt inte tar det där "allra sista".



Om någon kanske delar samma tankar så hör gärna av er, jag är väldigt nyfiken på ämnet och pratar gärna om det då det är ett stort problem idag.

255 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Comments


Therese Hedström
Therese Hedström
Aug 07

Har nu behandlat min katt i 19dgr med axilur, sen fick hon ju även metrocam och jag körde båda medlen samtidigt så hon fick en kombination, dvs högre dos tänker jag? Totalt 20 dgr. Jag städade ju extremt under flera dagar, se tidigare inlägg. Badade henne 2gr , i början av kuren o efter en vecka. Hon började snabbt få fast avföring och började pigga på sig och äta och busa som en normal kattunge. Steriliserade henne för en vecka sedan, det gick åxå bra, ätit metacam dgr som nu avslutats.

Trodde allt var löst! Pratat med SVaa och beskrivit hela förloppet och de trodde åxå jag blivit av med giardia. Idag kände jag den fräna lukten, ser att katten…

Like

Therese Hedström
Therese Hedström
Jul 13

Min kattunge har troligen giardia enligt ett snabbtest jag köpte. Prover är inskickade till SVA också. Vid provtagning hos veterinär visade det dig att hon var typ undernärd fast hon inte magrat. Detta då tarmarna inte tagit upp näring. Hon började bajsa löst direkt hon kom till oss och det blev bara värre, tills jag kontaktade veterinär. Vi har bara haft henne 3 v. Jag har köpt axilur, på rgen hand, min veterinär har skrivit ut antibiotika. Har börjat städa, kryper runt och handskurar golvet med såpa o klorin. Ångtvättat klösmöbeln. Kört matskålar i diskmaskinen. Rengjort kattlådan, dock inte bytt sanden. Ser att det finns många olika strategier, ingen som stämmer helt med SVA. Det ska räcka att tvätta textil…

Like
bottom of page